WENNEN

 

Als gastouder krijg ik regelmatig te maken met nieuwe kinderen en nieuwe ouders. Ik mag - steeds opnieuw – een vertrouwensrelatie opbouwen met kinderen en ouders. De basis van een goede, fijne, vertrouwde opvang van uw kinderen bij de gastouder is de hechting van uw kind aan de gastouder. Voor kinderen en voor hun ouders betekent de stap naar een gastouder dat zij moeten wennen aan een nieuwe situatie. Ik ben me ervan bewust wat voor emotionele gevoelens en spanning dit met zich mee kan brengen; het is tenslotte je grootste goed dat je uit handen geeft en dat is gewoon spannend!!

 

 

Er is daarom ruimte om te wennen aan al het nieuwe dat komen gaat. Voor kinderen is het vaak de eerste stap buiten de vertrouwde wereld van ouders of familie. Het is van groot belang voor kinderen en ouders dat de wenperiode goed verloopt. Het wenproces gaat stap voor stap. Een hechte relatie ontstaat niet van de ene dag op de andere; dit kost tijd. Gedurende de wenperiode wordt de basis gelegd voor deze relatie. Wanneer is een kind gewend in zijn groep? Bij zijn gastouder en de andere kindjes die daar spelen? Dit verschilt per kind – en dat mag ook – we nemen er rustig de tijd voor.

 

Hoe rustig? Dat kunnen we met elkaar bespreken. U kent uw kindje het beste. Het is meestal prettig voor de kinderen als ze eerst even komen wennen. Dit is meestal een ochtend en/of middag alvorens de opvang echt ingaat. Er zijn echter ook andere opbouwen mogelijk. We kunnen bijvoorbeeld ook vier dagen uittrekken voor het wennen, bij voorkeur op de dagen dat het kind uiteindelijk ook hier zal komen. We bouwen dan de wen-uren wat meer op; iedere dag een beetje langer. Zo kom je dan bv. Op 1e wendag: 2 uur, 2e wendag: 3 uur, 3e wendag 5 uur en de 4e wendag van 9 – 16 uur.

 

Bij jonge baby’s is de wenperiode voor ouders vaak moeilijker dan voor de kinderen. En dat mag er ook zijn! Ontken dit gevoel niet. In bepaalde perioden kunnen kinderen (tussen vijf à zes maanden en ongeveer anderhalf jaar) ‘eenkennig’ zijn. In zo’n periode hebben ze vaak extra moeite met het loslaten van de ouder en kunnen ze angstig reageren op nieuwe situaties en op ‘vreemde’. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de ouder kost tijd. Het vormt de basis van een (vaak jarenlange) samenwerkingsrelatie tussen gastouder en ouders. Ouders die tevreden zijn en zich bij de gastouder op hun gemak voelen, zullen dit gevoel overdragen op hun kind. Dat zal het wenproces en het welbevinden van het kind ten goede komen.

 

 

Als laatste kan ik u nog berichten dat ik – met uw toestemming – graag foto’s maak van uw kindje en deze met u deel. De ervaring leert dat ouders het erg, erg prettig vinden als ze zo die 1e opvangdagen ZIEN dat hun kleintje het goed heeft. Vaak hoor ik van ouders dat de klik gelijk al goed was, het vertrouwen er toch echt wel was, maar oh, wat gleed er toch wat van de schouders na die app waarin ik vertelde hoe het ging en de foto’s die dit illustreerden.